Er zijn zoveel audioformaten, welke moet je kiezen om je audio op te nemen? Een audioformaat is een bestandsformaat waarmee muziek op uw computer wordt opgeslagen. Er is een grote verscheidenheid aan formaten, zoals wav, mp3, AIFF, WMA, enz. Om het verschil tussen verschillende formaten te begrijpen, moeten we eerst de termen begrijpen.

Ongecomprimeerde audioformaten zijn omvangrijke bestanden en nemen veel ruimte in beslag op uw harde schijf of opslagstation. Het voordeel van ongecomprimeerde audioformaten is dat de kwaliteit van de digitale audio intact blijft, omdat deze ongewijzigd blijft. Het biedt exact dezelfde kwaliteit; ongeacht hoe vaak u het verwerkt of opnieuw codeert.

Gecomprimeerde audioformaten comprimeren de digitale audiogegevens, wat resulteert in kleinere bestanden. U kunt waardevolle ruimte op uw harde schijf vrijmaken door gecomprimeerde audioformaten te gebruiken.

Deze audioformaten comprimeren digitale audiogegevens, maar er is geen verlies van gegevens of verslechtering van de audiokwaliteit tijdens het compressieproces. Het mooiste voorbeeld van zo’n formaat is FLAC.

Deze audioformaten comprimeren digitale audiogegevens, maar het is bekend dat ze bepaalde informatie en frequenties elimineren om de bestandsgrootte te verkleinen. lossy gecomprimeerde audioformaten veroorzaken een verslechtering van de audiokwaliteit. Het verschil in audiokwaliteit kan groot of klein zijn, afhankelijk van hoeveel gegevens zijn verwijderd. Ook zal elke volgende verwerking of hercodering resulteren in meer kwaliteitsverlies. Het klassieke voorbeeld van compressie met verlies is MP3.

Om het beste opnameformaat te kiezen, moeten we nog 2 termen, Sampling en bitsnelheid begrijpen. Digitale audio heeft twee primaire kwaliteiten die de manier vormen waarop de audio wordt beschreven. – bemonsteringsfrequentie en bitsnelheid.