Het is niet waarschijnlijk dat iemand een verminkt en verminkt onhoorbaar gesprek kan voeren en het “aanpassen” om heldere spraak te produceren die begrijpelijk is. Hoewel audioverbetering niet specifiek is gericht op spraak, is dat meestal de bedoeling achter het opschonen of verbeteren van audio voor legale doeleinden. Het is een middel om ongewenste ruis van een slechte opname te verminderen of weg te filteren om de spraak die met ruis bedekt is op te ruimen of die het slachtoffer is van slechte opnamemethoden.

Een forensisch onderzoeker is echter geen wonderdoener, en hoewel moderne software en apparatuur een verscheidenheid aan hulpmiddelen hebben verschaft om de kwaliteit van spraak in een opname te verbeteren, zijn er nog steeds beperkingen. Als het gaat om het verbeteren van spraak, kun je iets niet repareren dat er gewoon niet is. Als de opname niet de robuuste elementen van iemands spraak bevat en de apparatuur alleen stukjes van een woord of zin oppikt, is er geen magische software om de lege plekken in te vullen. Verbeteringstechnieken kunnen soms fantastische resultaten opleveren met verstaanbaarheid, maar vaker zou het een teleurstelling zijn voor de leek.

In termen van spraakverbetering kan een onderzoeker kritisch luisteren aanbieden in combinatie met forensische transcriptie en spraakdecoderingsmethoden om te helpen identificeren en onderscheiden wat er wordt gezegd. Nogmaals, technologie kan maar zoveel doen, dus een examinator met ervaring in taal- en fonetiek is meestal het beste voor de baan. Als de spraakgolfvorm echter niet wordt opgepikt door het opnameapparaat of wordt gemaskeerd door geluiden met hetzelfde frequentiebereik, kan hij de spraak niet ontcijferen.

Forensische audioverbetering houdt soms simpelweg het verhogen van het fluistervolume in van een verdachte waarbij traditionele weergave – zelfs op hoog volume – een persoon niet kan helpen de uiting te begrijpen. Audioverbetering biedt het meeste voordeel in situaties waarin ruis kan worden geĆ«limineerd of op zijn minst kan worden verminderd om de luisteraar niet af te leiden van de spraak. Verbeteringstechnieken zijn redelijk goed in het wegwerken van elektronisch zoemen of gezoem en andere geluiden zoals tape sissen, het gekraak en knallen van een grammofoonplaat of het piepen van een achtergrondtrack, open een autodeur, waarschuwing voor bijna lege batterij van een branddetector , enz. Verbetering die op deze manier wordt gebruikt, wordt vaak de luisterbaarheid van de opname genoemd. Onverstaanbare spraak wordt niet verstaanbaar gemaakt, maar de opname is gemakkelijker voor de oren.